Call centar +381 11 347 71 66
internetprodaja@bozencosmetics.com

O algama

Alge su u prirodi široko rasprostranjena i značajna grupa organizama. Naziv alga potiče od latinske reči algae i u bukvalnom prevodu znači morska trava.

trio

U biološkom smislu pod ovim nazivom podrazumeva se više razdela nižih biljaka koje u svojim ćelijama imaju hlorofil i koje su tipični stanovnici vodenih biotopa, poput mora i okeana, ali i jezera, reka, bara i močvara, lokvi, pa i tako neobičnih mesta kao što su konzerve ispunjene kišnicom.
Tokom evolucije prilagodile su se i životu izvan vode. Dosta široko su rasprostranjene na vlažnim zemljistima, kori drveća, vlažnim stenama. Mnoge alge naseljavaju površinu biljnih i životinjskih organizama.

coast

Vegetativno telo algi se naziva talus i nikada nije diferencirano na koren, stablo i list. Različite je veličine; od nekoliko mikrometara do nekoliko desetina metara.Zahvaljujući hlorofilu koji poseduju mogu da vrse fotosintezu (autotrofni su organizmi).

mer 20x  st

Alge, uopšte, u vodi, predstavljaju primarne producente organske materije, one su prva karika u lancima ishrane.
Pored hlorofila sadrže i pigmente iz grupe karotena, ksantofila i fikobilina. Neke alge imaju sposobnost da iz okolne sredine koriste organske supstance za svoj rast i razviće (miksotrofni organizmi), učestvujući na taj način u procesima bioloskog prečišćavanja zagađenih voda.

redalgae

Alge se razmnožavaju bespolno, vegetativno i polno. Kiseonik koji udišemo iz Zemljine atmosfere najvecim delom je poreklom iz procesa fotosinteze algi, i to, planktonskih algi.
Modrozelene alge su najstarija grupa fotoautotrofnih organizama na Zemlji koja pri fotosintezi oslobađa kiseonik.
Njihovi fosilni ostaci poznati su iz prekambrijskih slojeva.
Zahvaljujući njihovoj aktivnosti obezbeđeni su uslovi da živi svet koji nas okružuje danas, započne svoju evoluciju.

L-Spirulina-Oscillatoria

Upotreba algi u biotehnoloskim istraživanjima i u biotehnološkim granama industrije je vrlo značajna. Alge igraju kritičnu ulogu kao bioreaktori u produkciji hrane, hemijskih supstanci i goriva. Vrste poput Macrocystis pyrifera, Ascophylum nodosum, Laminaria cloustonii se odlikuju visokom sadrzajem alginske kiseline (13 – 38%) u ćelijskim zidovima.
Alginska kiselina, odnosno njene soli, alginati, su veoma cenjeni zbog svojih lepljivih svojstava, pa su zbog toga nasle primenu u nekim granama industrije. Zanimljiva je upotreba algi kao đubriva.
Na taj način, u zemljište dospevaju, pored soli natrijuma, kalijuma, fosfora i azota i mikroelementi poput aresena, bora, joda. Za dobijanje đubriva sakupljaju se krupne alge, čije su populacije prostrane i guste kao što su morske Macrocystis i Nereocystis, ili slatkovodna Chara.
U Indiji su modrozelene alge, i to ne samo one koje su azotofiksatori, korišćene za rekultivaciju neplodnih zemljišta. Kontrolom i planiranjem brojnosti populacija algi kao primarnih producenata, a potom životinjske komponente kao primarnih i sekundarnih konzumenata mogu se postići značajne uštede i poboljšanja u uzgajanju ribe u akvakulturi.
Upotreba organizama koji žive u vodi, uključujući tu i alge, kao pokazatelja stepena zagađenosti, odnosno kvaliteta vode (organizmi bioindikatori) ima vrlo široku primenu.

morava2  morava3

Suočeni smo sa problemom globalnog zagađenja. Upotreba algi u procesu prečišćavanja otpadnih voda iz dana u dan dobija na sve većem značaju.

morava1

Verovatno najpoznatija supstanca koja se dobija iz algi je agar – agar koji ima veliku primenu u medicini i biologiji, ali i u farmaceutskoj, prehrambenoj i tekstilnoj industriji. Iz određenih slatkovodnih algi izolovane su supstance koje imaju stimulativna ili inhibitorna svojstva na druge organizme (hlorelin, scenedesmin, pandorin).
U mnogim zemljama poput Skotske, Irske, Francuske, Indonezije, Filipina alge se koriste u ishrani.
Kao specifična nacionalna jela se nalaze u kuhinjama Kine i Japana.
U ishrani se koriste Porphyra tenera, P. dentata, Laminaria saccharina, Ulva lactuca, Rhodymenia palmata, Phylitis fascia, Nemalion vermiculare, kao i vrste rodova Alaria, Enteromorpha, Codium i druge. U Japanu se od vrsta Laminaria japonica, L. religiosa, L. cichoroides i drugih prave brojni prehrambeni proizvodi.

ulva

Alge u kozmetici

Alge rehidriraju kožu, toniziraju je, sprečavaju prerano starenje i deluju na prevenciju raka kože izazvanog sunčevim zračenjem.

TALASOTERAPIJA
Šestočasovni program revitalizacije koji nudi Božen cosmetics je primer kompletnog talasoterapijskog programa.
Njegova izuzetnost se ogleda u revitalizaciji tela, uključuje preparate na bazi algi i bilja, negu kose i noktiju, maske za celo telo, dijetetski program ishrane i sportske aktivnosti.
Tokom tretmana stručnjaci iz savetovališta Božen cosmetics brižljivo nadgledaju sve faze programa. Talasoterapija se može realizovati i u kućnim uslovima uz primenu preparata Božen cosmetics, a po savetu stručnjaka iz savetovališta.
Phytomer je proizveo preparat nazvan AlgoumerR. Tri kašike ovog praha se dodaju u kadu. Prah sadrži ekstrakte Laminaria digitata i Ascophyllum nodosum i preporucuje se kao tretman za mršavljenje, detoksikaciju i opuštanje.
Kaša od algi je krupnijih granula nego brašno koje se dobija od algi, što omogućava da se fabrički upakuje podesno za potapanje u kadu. Ova pakovanja se ponekad prodaju u bočicama sa etarskim uljima da bi se prikrio jak miris algi. Kaši se mogu dodati plava ili zelena boja i mirišljave trave i tako dobiti “mirišljavo tursko kupatilo”. Neke od ovih kaša, čija je osnova mešavina Fucus, Laminaria, Ulva i Ascophylum, se upotrebljavaju kao tople obloge.
U centrima za talasoterapiju ova pakovanja se zagrevaju na 40-50 °C i omogućavaju da se bolni zglobovi oslobode reumatičnih i bolova usled artritisa poboljšavajući cirkulaciju i umanjujući upalu (Roeck-Holtzhauer, 1991).
Indikacije za talasoterapiju su: funkcionalna patologija, reumatizam, osteoporoza, bolovi lokomotornih organa, i prateći efekti posle trauma i ortopedskih zahvata.
Postoji saglasnost medu lekarima reumatolozima i sportske medicine o potrebi reedukacije o efikasnosti tretmana koji lokalno ili opšte primenjuju proizvode od algi (Roeck-Holtzhauer, 1991).

Phlorogine Treatment Skin Care System je tretman koji je razvila Beauty NaturallyR protiv akni odraslih. Preparat sadrži nespecificiran ekstrakt algi i namenjen je za čišćenje dubokih pora.
Kada su kod Chaetopteris plumosa (Jones, 1988) otkrivene supstance fenolne i taninske prirode postalo je jasno da alge sadrže antimikrobijalne materije.
Reichelt & Borowitzka 1984 su stanovišta da se antimikrobne supstance dobijene od morskih algi mogu koristiti kao sapuni, losion, šamponi, kreme itd., primenjene na neoštećenu kožu kao agens za čišćenje. Pretpostavlja se da je moguća uloga antimikrobijalnih materija sadržanih u ovom preparatu u ublažavanju simptoma akni odraslih, koje su često praćene bakterijskom infekcijom zapušenih pora.

Neki preparati na bazi algi

Za iritiranu i kuperoznu kožu maska sa Spirulinom.
Namena: za suvu kožu, osetljivu, iritiranu, sa difuznim crvenilom.
Delovanje: omogućava efikasnije poboljšanje izgleda suve i iritirane kože, savršeno ishranjuje, zatim, omogućava bolju hidratisanost i borbu protiv starenja kože.
Ishranjivanje: alge su izgrađene na aktivnom principu visokog kvaliteta (proteini, amino kiseline, oligoelementi, vitamini) koji dopuštaju ishranu kože i obnavljanje prirodnih odbrambenih snaga Regeneracija: svojim izvanrednim biološkim bogatstvom Centella asiatica ubrzava proces regeneracije i reparacije tkiva.
Ublažavanje: hranljivim i regenerativnim svojstvima algi i Centella asiatica pridružuje se umirujućim svojstvima alantoina.
Tako hrani i umiruje, koža ponovo uspostavlja ravnotežu, vitalnost, gipkost i ugodan osecaj.
Sastav: alga Spirulina (vrlo bogata proteinima i vitaminima) alge Laminaria i Litothamnion (bogate mineralima i oligoelementima Centella asiatica alantoin

Za masnu kožu maska sa morskim sedimentom
Namena: za kože mešovitog tipa i masne, problematične i ne lepog tena.
Delovanje: prirodni proizvodi, morski sedimenti takode poznati kao morska glina su vrlo cenjeni zbog svoje hranljivosti i sposobnosti za čišćenje kože.
Ponašaju se dvojako: odstranjvanjem površinskog sloja epiderma i ishranjivanje dubljih slojeva uz ubrzano nestajanje komedona: morski sedimenti ce apsorbovati nečistoće i preveliku kolicinu sebuma. Zatim, tonizira umornu kožu, deluje na normalizaciju i ponovno uspostavljanje ravnoteže problematične kože, i kože koja loše diše, utice na lepotu tena. Hrapavost kože će se umanjiti i ten pročistiti.
Maska od morskog sedimenta odmah pruža epidermu osećaj svežine i prijatnosti.
Sastav: morski sedimenti, minerali i oligoelementi mora.

Za beživotnu i umornu kožu maska za remineralizaciju sa algama
Namena: za kože koje su bez života, umorne, bez tonusa
Delovanje: Dubinski tretman koji vraca i naglašava svežinu kože remineralizacijom epiderma. Donosi minerale i oligo elemente mora, dopušta ćeliji da fiksira vodu, dakle, održava dobru hidrataciju tokom vremena i pribavlja joj “pogonsko gorivo” katalizujući bazalni metabolizam ćelije.
Sastav: Laminaria digitata, ekstrakt mrkih algi, sediment marinskog porekla, kalcijum, morska so.

Staranje o bisti maska za remodeliranje sa ekstraktima algi
Namena: ojačavanje biste
Delovanje: Oblaganje grudi maskom za remodeliranje pojacace dejstvo kreme za ucvršcivanje biste olakšavajuci prodiranje aktivnih materija, zahvaljujući svojim okluzivnim svojstvima, i pruža epidermu sve blagodeti algi (tonizirajuće i remineralizirajuće dejstvo).
Sastav: ekstrakt alge Fucus vesiculosus

Lokalno mršavljenjne – narušena estetika nogu osvežavajuci losion sa algama
Namena: za lokalno istanjivanje (mršavljenje) nogu delovanje: joni sadržani u ovom losionu omogućavaju topljenje masti i hipotermnu kontrolu sediranja kože i cirkulacije.
Sastav: hloridi kalcijuma, magnezijuma, natrijuma i kalijuma, kamfor, mentol, bršljan, arnika, ekstrakt algi.

Prevedi »